FN’s klimapanel peger på, at fremtidens klima vil forandre sig. Uanset hvad der gøres for at begrænse udslippet af drivhusgasser, vil temperaturen stige på grund af den mængde drivhusgasser, der allerede findes i atmosfæren.
Selv om Danmark ligger, hvor klimaforandringer forventes at være mindst, bliver det varmere og der kommer flere ekstremsituationer. De omfatter bl.a. kraftige regnskyl, hyppigere og længere tørkesituationer, flere og kraftigere storme. Sommeren vil blive mere varm og tør, og efteråret vil blive mere vådt.
Jf. Klimaatlas.dk vurderes Vordingborg Kommune at stå over for de samme udfordringer, som den resterende del af Danmark. Scenarierne for hedebølger, storme og tørke i Danmark giver ikke anledning til konkrete indsatser i planlægningen i forhold til håndtering heraf. Dette vurderet ud fra notat vedr. ”Hedebølge, storm og tørke i DK, samt konkret vurdering af forholdene i Vordingborg Kommune jf. klimaatlas.dk.
Samlet set vurderes de klimatiske ændring primært at være en trussel i forhold til oversvømmelser, hvorfor dette tema som det eneste behandles indgående i denne klimaplan.
Der bliver behov for tilpasning til det ændrede klima, hvilket handler om at kunne håndtere konsekvenserne af et foranderligt klima. Samfundsøkonomisk er det ikke realistisk at udbygge kapaciteten i kloaker og vandløb til at kunne aflede vandet i ekstreme regn hændelser.
Klimatilpasningen vil således være en mere bred indsats, hvor håndteringen af vandet ved ekstreme regn hændelser (skybrud eller koblede hændelser (kraftigt nedbør over en længere periode)) tænkes ind i omgivelserne i byerne og det åbne land, så vandet kontrolleret ledes hen, hvor det er ønskeligt.
I forhold til fremtidig byvækst og infrastruktur er kortlægningen af oversvømmelsestruede arealer af væsentlig betydning, idet der heraf kan ses, hvor havvands- og regnvandstruede arealer ligger. Det vil i fremtidig detailplanlægning skulle sikres, at der ikke etableres nye anlæg, som kan trues af havvandsstigninger og øgede regnvandsmængder.