Hovedtemaerne i kulturarvskortlægningen for Nyråd
Vandet og skoven fordi de er de væsentlige elementer i byens topografi, som har dannet udgangspunkt for byens tilbliven, liv, produktion, bosætning, form, rum og æstetik.
Hovedgaden og købstaden fordi de tegner det fysiske billede af byens særlige forhold. Her fortælles Nyråds helt særlige historie i sin fysiske tilknytning til Vordingborg – til købstaden.
Disse to hovedtemaer kan igennem et arkitektonisk objektiv forholdes til historien og historierne, til kulturarven. Resultatet bliver et fokus på styrker og svagheder, på hvad der kunne understreges og styrkes i arbejdet med Nyråd.
Nyråd - vandet og skoven - hovedgaden og købstaden
Projektforløbet
1. oktober - 2. november
- Research og kildestudier
- Medio oktober, møde med museum
- hvor tema er tidslinje - 31. oktober: Møde med Lokalråd, Bevaringsforening, Lokalhistorisk Arkiv, Lokalhistorisk forening og museum - hvor tema er strukturering, metode og indhold samt drøftelse af oplæg til områdebeskrivelse
3. november - 7. december
- Sammenskrivning, udarbejdelse af temaer, arkitektoniske felter, kort og tidslinje
- 22. november: Borgermøde med work-shop - hvor tema er bevaringsværdier og potentialer
8. december - 28. december
- Konklusion og anbefalinger
Metode
Metoden for Kulturarvskortlægninger af Nyråd vil læne sig op ad Kulturarvsscreeningen for Præstø Midtby og Skitseprojektet med tidslinje for Lundby.
Den vil fokusere på udviklingen af arkitektoniske og kulturarvsmæssige felter som potentielle områder for et videre arbejde med strategier og konkrete indsatsforslag i Nyråd.
Hvor der i Præstø blev lagt vægt på at skabe et redskab for udarbejdelsen af en fælles bevarende lokalplan for midtbyen, og der i Lundby blev lavet et tidslinjeforløb med henblik på udarbejdelsen af et skitseprojekt for byen, skal kortlægningen for Nyråd sigte efter at danne grundlag for udviklingsstrategier for byen og samtidig kunne bruges som redskab i udarbejdelsen af kommende projekter og indsatser.
Kortlægningen foregår i samarbejde med museerne, lokalråd og bevaringsforeningen i Vordingborg samt med inddragelse af borgere fra området ved borgermøde og work-shop.
Således vil kortlægningen bestå i:
- Screening og sammenfatning af eksisterende materiale om byen herunder: Kulturarvatlas, kulturmiljøer (PLAN 21), oplæg til områdebeskrivelse, Nyråd (COWI).
- Screening og sammenfatning af de mest relevante historiske og topografiske træk for byen.
- Tidslinje
- Arkitektonisk/kulturarvsrelaterede felter.
- Konklusion og afsæt/anbefalinger for kommende strategier og indsatser