Vurdering

Karakterstyrke

Karakteristiske områder

Hovedparten af området er karakteristisk med et lavtliggende relativt fladt og åbent terræn, som udnyttes landbrugsmæssigt. 

Kontrasterende områder

Kuperet dødislandskab: Yderst på Svinø rejser landskabet og ligger højt i forhold til det ellers lavtliggende landskab.  Her her stærkt kuperet med bakker og lavninger. Her er mange udsigter fra det højtliggende åbne landskab. Kostræde Banker øst for Køng adskiller sig ligeledes tydeligt fra det omgivende flade landskab. Hele det højtliggende område er bebygget med sommerhuse og helårshuse.

Højtliggende moræneflade ved Skaverup Nor: Ved Skaverup har kysten engang gået ind i landet mod Purremose. Noret og mosen er nu afvandet, og nord herfor ligger en markant højereliggende moræneflade, hvor højderne er op til 16 meter over det tidligere nor. Stednavnene i området, Højvang, Bakkehøj og Hanebjerggård vidner om det højtliggende areal.

Skovområde syd for Ørslev: Det sammenhængende skovområde adskiller sig fra det ellers åbne landskab i stor skala. Området udgøres fra vest mod øst af Kohave, Hekkenfeldt, Kallevad Skov, Mørkeskov, Store Bjergemark, og Græsbjerg Kohave. Som navnene antyder ligger skoven Store Bjergemark højt, mens de øvrige dele er mere lavtliggende. Mellem Store Bjergemark og Græsbjerg Kohave er et lavtliggende mose-
areal med småsøer, kaldet Lindesø. En del af Store Bjergemark er udstykket til sommerhusområde.

Bakket dødislandskab ved Svinø Strand.

På Svinø er landskabet upåvirket af tekniske anlæg og der er mange steder udsiger fra det kystnære landskab. Der er god mulighed for at opleve kulturlandskab og naturarealer. Både vandreruten ”Sydsjællandsleden” samt vandre- og ridestien ”Fjord til fjord” går igennem området.

Svinø Strand og landsby:  Den vestlige del af Svinø er bakket og højtliggende og præget af gode udsigter over landskab og kyst. Svinø Strand er en af de bedste badestrande i Vordingborg kommune, og der er gode muligheder for fiskeri såvel fra kysten som fra båd. Mod Dybsø Fjord findes en lille havn. Landsbyen Svinø rummer den højtbeliggende kirke med en særlig gravplads for engelske soldater fra 2. verdenskrig. Fra kirken er der god udsigt og fra området øst for kirken ses kirken i landskabet. I området ved Svinø Vester ligger gravhøjen Månehøj. Den store markante 5.200 år gamle gravsætning er på foranledning af de lokale landmænd restaureret i 2004 i samarbejde med Nationalmuseet og nu åben for offentligheden.

Strandenge mod Dybsø Fjord: Ved den nordlige og kystnære del af Kostræde Banker er der strandenge ud mod fjorden. Dette giver rigtig flotte udsigter over engene med vandet i baggrunden.

Køng og Køng Kirke: I Køng etableredes i 1700-tallet et af Danmarks tidligste fabriksanlæg til fremstilling af hørtekstiler. I dag fremstår landsbyen som et enestående kulturmiljø med flere bevarede bygninger fra fabrikkens tidligste tid. Køng Museum har til huse i Gl. Øbjerggaard, som blev opført som administrationsbygning for Køng Fabrik. Herfra er der med allé forbindelse ud af byen til hovedgården Øbjerggårds hvidkalkede 2-etagers hovedbygning. Øst for byen ligger den karakteristiske Køng Kirke åbent i landskabet til de fleste sider, så den ses i landskabet fra øst, syd og vest.   

Avnø og kysten ud mod Avnø Fjord: I 2004 åbnede Avnø Naturcenter i den tidligere flyverskole. Det skete i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Vordingborg og Næstved kommuner, der driver naturskole med mulighed for overnatning i den ene ende af bygningen. I naturskolens forhal og tårn (som altid er åbne) kan man orientere sig om Avnøs historie og natur. På den sydlige del af Avnø, ved Nokkeskoven, findes en primitivovernatningsplads med sheltere.

I engene på Avnø kan man i perioder se mangeartede vandfugle som vadefugle, ænder og gæs. Desuden findes her mange spættede sæler, som kan ses nede fra stranden, hvor de hviler sig på flade sten eller kigger op af det flade vand ud for kysten. Avnø er også et godt udgangspunkt for kajaksejlads på fjorden.

Det udpegede område rummer desuden gode udsigter over fjorden og pumpestationen vidner om det omfattende landvindingsarbejde ved Svinø Nor. 

Den restaurerede Månehøj ved Svinø Vester

God tilstand

Hovedparten af området er i god tilstand, hvor landskabet fremstår relativt oprindeligt.

Landskab ved Skaverup fremstår intakt.

Middel tilstand

De fleste af moseområderne har med omfattende afvandingsprojekter ændret karakter til landbrugsland med et lavere naturindhold. I Køng Mose er der desuden opsat vindmøller, som er et nyt element, der dominerer området. I Barmosen er der etableret fritidsområde til støjende aktiviteter, som også præger landskabet. Indgrebene gør at tilstanden i disse områder betegnes som middel.  

Tidligere mosearealer i Barmosen.

Særlig sårbare landskaber

Store dele af landskabet er særligt sårbart. De kystnære arealer, der i flere tilfælde er sammenfaldende med de oplevelsesrige områder, betegnes som særligt sårbare. Ørslev Mose og skovområdet mod øst er også betegnet som særligt sårbart, da det er arealer, som er i god tilstand og med et højt naturindhold. Kirkeomgivelserne om Sværdborg Kirke er også vurderet som sårbare. Der bør værnes om landskabets åbne karakter, særligt i kystlandskabet, hvor der er mange udsigter. Yderligere tekniske anlæg, byudvikling samt tilplantning vil være uhensigtmæssigt for landskabet.