Karakterstyrke
Karakteristiske områder
Størstedelen af landskabskarakterområdet opleves som et karakteristisk landskab, hvor landskabselementerne er til stede, men der er sket en udvikling gennem årene. Det er f.eks. fjernelse af diger, fortætning af byer og etablering af trafikerede veje og enkelte tekniske anlæg.
Særlig karakteristiske områder
Røddinge-Sprove landsby og husrækker: Landsby langs vejen med mange af de oprindelige diger og strukturer. Desuden de karakteristiske mindre bebyggelser, Sprove og Røddinge husrække, hvor der stadig til dels kan ses mindre parceller. Middelstore marker og bølget til bakket transparent landskab. Røddinge og Sprove er dog blevet fortættet af bebyggelse og enkelte diger er fjernet.
Blokudstykning ved Kong Asgers Høj: Velbevaret blokudstykning med udflyttede gårde. Middelstore markflader med sporadisk beplantede diger. Bølget terræn, som falder mod kysten.
Udsigt over blokudstykningen fra Kong Asgers Høj. Velbevarede diger og spredte gårde på markfladerne.
Kontrasterende områder
Kosterland: Kosterland opleves fladere, mere jævnt og mere åbent end størstedelen af landskabskarakterområdet. Samtidig er Koster landsby blevet stjerneudstykket i forbindelse med udskiftningen, hvilket står i kontrast til den resterende del af området.
Lerbæk: Lerbæk står i kontrast til det øvrige område, da det er stærkt kuperet og opleves som et lukket landskab både pga. terrænet og beplantningen i området.
Borren: I forbindelsen med udskiftningen af landsbyerne omkring 1800, blev der oprettet en lille husmandsudstykning på og omkring Borren. Husene blev placeret på hver deres lille parcel. Der blev etableret jorddiger, som adskiller parcellerne. Området opleves som et landskab i lille skala med små markparceller og beplantning som stedvis påvirker afgrænsningen, så den opleves lukket. Der er etableret tæt beplantning ud mod kysten, så landskabet ikke opleves som åbent til kysten, som det ellers gør i størstedelen af landskabskarakterområdet.
Landskabet ved Borren. Den markante runde bakke og små parceller med velbevarede jorddiger.
De oplevelsesrige landskaber i området knytter sig som udgangspunkt til to elementer. Det ene er kysten og udsigt omkring kysten og det andet element er markante geologiske træk, herunder hatbakker og issøbakker. Det kuperede terræn skaber variation og udsigter.
Kystlandskabet omkring Fanefjord og Letten: Området rummer mulighed for udsigt over Fanefjord og Maderne samt udsigt til Falster og Bogø. Terrænet i det oplevelsesrige område falder jævnt ned mod kysten. Området indeholder også Fanefjord Kirke og Grønsalen. Kystlandskabet omkring Fanefjord står i kontrast til den markante og højtliggende kirke. Området rummer også mulighed for indsigt til Fanefjord Kirke fra baglandet.
Bakket landskab syd og vest for Store Damme: Området strækker sig fra Store Damme, ned omkring Hårbølle og Vindebæk og dækker også Vindebæk, Hårbølle, Vollerup og Damme Kobbel. Området er kuperet og indeholder flere markante hatbakker, som ligger markante i landskabet. Bakkerne giver et varieret landskab. Ud mod kysten ligger udflyttede gårde på store markfelter uden mange diger eller hegn. Der er udsigt til havet mange steder i området.
Bakket landskab syd for Hårbølle. Den flade hatformede bakke Møllebjerg ses på billedet.
Bakket landskab ved Lerbæk: Området er oplevelsesrigt pga. de store bakker, tætte hegn og lukkede afgrænsning op mod skoven Lerbæk Bakker. Oplevelsen binder i særlig grad op på geologien.
Kosterland og Borren: Kosterland er relativt fladt og halvøen giver mulighed for udsigt fra nord-østsiden til Møn langs Stege bugt, samt Nyord og Lindholm. Yderligere er der fra vestsiden udsigt til Sjælland og Møn, hvor især Borren står tydeligt i landskabet. Borren er i sig selv et oplevelsesrigt landskab med intakte jorddiger og små parceller. I fællesskab spiller Kosterland og Borren op mod hinanden med det relativt flade og åbne Kosterland og den høje issøbakke, Borren, på hele 32 m.
Kosters åbne landskab med udsigt til kysten
God tilstand
Borren: De oprindelige strukturer er stort set alle sammen bevarede, bebyggelsen, jorddiger og små markparceller. Især jorddigerne er fint vedligeholdt.
Blokudstykning ved Kong Asgers Høj: De fleste strukturer er bevaret og gårdene ligger fortsat samme sted, ligeledes er næsten alle jorddiger indtakte. Den ene gård har dog udvidet med en del landbrugsbygninger.
Middel tilstand
Størstedelen af området opleves som værende i middel tilstand, hvor mange af de oprindelige elementer og strukturer er bevaret, men dog er der løbende sket ændringer. Landsbyerne er blevet fortættet med mindre huse mellem de oprindelige gårde. Store Damme, Askeby og Kokseby er løbende blevet forbundet af bebyggelse og fremstår nærmest som en by. Det er her, der er sket den største byudvikling. Fortætningen er dog sket langs den primære vej gennem bebyggelsen og byerne fremstår derfor fortsat som vejlandsbyer. Ved Hårbølle havn er der kommet et større sommerhusområde til.
Mange diger og levende hegn er løbende blevet nedlagt. Også en del vejtræer, som ses på de historiske kort, er fjernet. Flere vådområder er nu drænet og bliver intensivt dyrket, f.eks. Maderne og et større område nord for Sprove. Mønbroen og Bogø dæmningen samt infrastrukturen har også ændret landskabet.
Særlig sårbare landskaber
Området rummer mange oplevelsesrige landskaber. De særligt bakkede landskaber er sårbare overfor elementer, der kan sløre bakkerne og udsigterne i området. Skovrejsning og tætte hegn bør derfor undgås i områder med særlige visuelle oplevelsesmuligheder og udsigter, især til kysten. Skov er i øvrigt ikke et landskabselement, der hører hjemme i området. Det er ligeledes vigtigt i de bakkede landskaber, at bebyggelse indpasses i landskabet og placeres lavt eller på siderne af bakkerne. Der er ikke tradition for at placere bebyggelse på bakketoppe i området, og det vil skæmme områdets bebyggelsesstruktur.
De historisk velbevarede udstykninger ved Kong Asgers Høj, Røddinge-Sprove og Borren er særligt sårbare overfor fjernelse eller ændringer i de bevarede strukturer. Sporadisk beplantede jorddiger skal bevares og ikke beplantes som tætte hegn. Bebyggelsen skal bevares på eksisterende placering og tekniske anlæg vil kunne sløre de bevarede elementer.
Landskabet omkring Fanefjord og Fanefjord Kirke er ligeledes sårbart overfor høj og tæt beplantning, som kan sløre det åbne landskab og indkigget til kirken. Der er indsigt til kirken fra store dele af baglandet. Indsigten skal bevares, da kirken er et markant landmark i området.
Desuden er landskaber med visuel kontakt på tværs af lavninger også sårbare, da siderne af dalene ses fra modstående sider. Dette er f.eks. ved slugten fra Sprove mod kysten.
Kystlandskabet er sårbart overfor ændringer, der kan påvirke det åbne landskab mod kysterne, f. eks. tætte hegn eller skov. Ligeledes kan en del af landskabet ses fra modstående kyster, og der skal derfor tages hensyn til denne visuelle kontakt i planlægningen af f.eks. byudvikling, eller større tekniske anlæg, såsom vindmøller, solcelleparker mv.
Strækning med vejtræer langs Hårbøllevej, som ikke løbende er genplantet. Forløbene med vejtræer er vigtige for landskabskarakteren og et egnstypisk landskabselement.
Visuel kontakt på tværs af slugten fra Sprove til kysten. Bygninger, tekniske anlæg mv. vil fremstå dominerende i landskabet på modsatte skråning, hvis det ikke indpasses under hensyn til landskabets karakter.