Karakterstyrke
Særlig karakteristiske områder
Herregårdslandskabet sydøst for stjerneudskiftningen omkring Store Lind, ned over Marienborg Gods og Egeløkke præges af de store åbne herregårdsmarker med småplantninger, alléer, lange lige hegn og fligede skove helt ned til kysten ved Fanefjord Skov. De mange beplantninger understreger området som herregårdslandskab, hvor landskabet har en flersidig anvendelse med plads til både dyrkningsmæssige, herlighedsmæssige og rekreative værdier.
Herregårdslandskabet nord for Grønved Skov - med Egeløkke til højre i billedet
Karakteristiske områder
Området omkring Liseby fremstår som en del af herregårdslandskabet med store åbne herregårdsmarker, der afgrænses af de store skovbryn fra Strandskov, Fanefjord- og Grønved Skov og det øst/vestgående levende hegn nord for Liseby. Men området er oprindeligt et landsbylandskab og tidsdybden er derfor ikke så stor.
Området omkring Liseby set fra det vestlige hjørne af Grønved Skov - Liseby ligger lavt i landskabet midt i billedet
Kontrasterende områder
Kostervig: Inddæmningslandskabet, helt fladt og meget åbent uden skove og de klassiske beplantninger mv. og adskiller sig på den måde fra det karakteristiske herregårdslandskab. Området fremstår mere intensivt opdyrket og bortset fra landingsbanen er der ikke levnet meget plads til rekreative værdier i området.
Kostervig set fra vest - Avlsgåden ligger midt i billedet
Store Lind: Et velafgrænset landsbylandskab omkring den velbevarede stjerneudskiftning, der er præget af de lige vejforløb, levende hegn og diger der stråler ud fra landsbyen, der ligger i midten med et mere kringlet vejforløb der er meget oprindeligt. De lige vejforløb, levende hegn og diger, skaber aflange koniske marker der adskiller sig fra både de større regulære markfelter i godslandskabet og det helt åbne inddæmningslandskab i både Kostervig og Røddinge Sø.
Røddinge Sø: Området ligger for sig selv i den gamle smeltevandsdal og er i høj grad afsondret fra det resterende landskab, da den bliver skjult af terrænet og skovene Gammel Dyrehave og Lerbæk Bakker. Området fremstår åbent, fladt og ekstensivt drevet.
Ud over Kostervig rummer landskabet store oplevelsesværdier og fraværet af dominerende tekniske anlæg, infrastruktur og støj, betyder at området generelt opleves som uspoleret. De velbevarede kulturhistoriske træk og naturværdier understøtter oplevelsen af at landskabet er uspoleret. Det kuperede landskab giver fine udsigter, mens de mange levende hegn og skove giver mindre lukkede rum, hvor man kan opleve landskabet ”alene”.
Marienborg Gods og herregårdslandskab med Røddine Sø, Liseby og Fanefjord Skov: Selve godset med dets bygninger fra 1800-tallet og frem udgør i sig selv et roligt og oplevelsesrigt miljø. De mange skove, marker med markveje på tværs af landskabet, giver mulighed for, at man kan færdes i landskabet uden for offentlig vej og opleve landskabets mange åbne og lukkede rum, de mange fortidsminder i skovene og andre kulturhistoriske spor. Området ligger uden tilknytning til større byer mv., så der er rig mulighed for at kunne opleve naturen og landskabet i området alene. Fanefjord Skov giver med sin kystnærhed og udsigt over vandet nogen helt særlige oplevelser, men det er også her man må forvente at man ikke kan have det hele for sig selv.
Det åbne herregårdslandskab med alléer, levende hegn og småskove vest for Storkeskov
Store Lind: Området rummer en del markveje og mindre befærdede veje, der giver god mulighed for at opleve udskiftningslandskabet, og fra vejen over Sølbjerg til Røddinge Sø får man det store overblik over landskabet. Selve Store Lind med sit snørklede vejsystem og mindre marklodder inde i byen giver også en særlig oplevelse af landskabet, der trækker spor tilbage i tiden til de mindre husmandsbrug.
God tilstand
Herregårdslandskabet med Fanefjord Skov: Området fremstår intakt og har grundlæggende ikke ændret sig siden 1800-tallet, og er næsten helt uden tekniske anlæg. Udover der er kommet nye og større driftsbygninger til landbruget både omkring Marienborg og Egeløkke, så følger bebyggelsen i høj grad den oprindelige bebyggelsesstruktur og indpasser sig i landskabet uden at blive dominerende.
Store Lind: Den velbevarede stjerneudskiftning trækker tydelige spor til udskiftningen i begyndelsen af 1800-tallet, vejforløb i selve landsbyen og bebyggelsesstruktur fremstår oprindeligt og er formodentligt endnu ældre end det omgivende udskiftningslandskab, da landsbyen nævnes helt tilbage i 1500-tallet.
Røddinge Sø: Fremstår fortsat helt åben, og med sit engpræg i dag fremstår den formodentligt som den har set ud i årene efter dræningen i 1870’erne.
Middel tilstand
Kostervig: Fremstår fortsat som et inddæmningslandskab, men de levende hegn og rørlagte dræningskanaler betyder at området ikke fremstår så oprindeligt. Bebyggelsen er fortsat koncentreret omkring Kostervig Avlsgård, selvom der er enkelte andre bebyggelser i området.
Liseby: Området var oprindeligt et landsbylandskab, men udviklingen i landbruget, har udvisket den gamle stjerneudskiftning omkring Liseby. Selve Liseby fremstår intakt. På trods af der er etableret nye bygninger i landsbyen, fremstår bebyggelsesstrukturen fortsat intakt med en kerne fra midten af 1800-tallet, og det lille appendiks fra begyndelsen af 1900-tallet.
Særlig sårbare landskaber
Herregårds- og landsbylandskabet samt området omkring Røddinge Sø, er sårbart over byggeri og anlæg udenfor den eksisterende bebyggelsesstruktur, samt byggeri der skiller sig ud fra det traditionelle byggeri der i overvejende grad består af længehuse med saddeltag og høj rejsning. Området er desuden særligt sårbart overfor højt byggeri og tekniske anlæg, ligesom større fladedækkende anlæg og skovrejsning i området vil sløre landskabets karakter og forringe kvaliteterne i landskabet.