Karakterstyrke
Særlig karakteristiske områder
Den oprindelige del af herregårdslandskabet bestående af skovene og de 10 vestligste store markrum, hvor de bærende landskabselementer med store ensartede markflader, afgrænset af levende hegn, alléer og småskove, er med til at understrege landskabet som et klassisk herregårdslandskab.
Udsigt fra Nordfeldvej over det aflange markrum syd for Østermark Lukke - Et af de få steder hvor skalaen bliver stor på grund af den aflange form og da man står højt i landskabet
Karakteristiske områder
Det østligste markrum, der glider over i Borre Sømose uden en klar grænse ud over et lidt diffust markskel.
Det østligste markrum mod Borre Sømose - Beplantningen i midten ligger nede i Borre Sømose og udgør ikke skellet
Karaktersvage områder
Gammelsø Mose med de to store nord-/sydgående levende hegn i den østlige del og Sillebroslukker, der udgøres af et meget smalt inddæmmet landskab med en diffus afgrænsning mod 16 Det Midtmønske landbrugslandskab, forstyrrer oplevelsen af inddæmningslandskabet og får det til at fremstå svagt.
Hele området rummer store oplevelsesmæssige kvaliteter. Fraværet af tekniske anlæg, infrastruktur, støj og dominerende bebyggelse i det åbne landskab betyder at området generelt opleves som uspoleret. De mange markrum betyder, landskabet hele tiden skifter og giver nye perspektiver uden at landskabet forstyrres af bebyggelse og tekniske anlæg. De mindre skove mod syd ligger væk fra større offentlige veje og der er her mulighed for at få skoven for sig selv. I hele området er der kort til kysten, og flere adgange af mindre stier og markveje. Avlsgården med sine majestætiske bygninger fra slutningen 1800-tallet udgør en selvstændig oplevelse, der gør historien nærværende.
Sti langs kysten i Fredskov
God tilstand
Den oprindelige del af herregårdslandskabet bestående af skovene og de 11 store markrum, fremstår meget originalt. Skove, de beplantede sten og jorddiger er bevaret og ligger uændret som de har gjort siden begyndelsen af 1800-tallet. Bebyggelsesstrukturen er også uændret og de mange landbrugsbygninger og medarbejderboliger fra slutningen af 1800-tallet er velbevarede. Byggeriet har siden fulgt den oprindelige bebyggelsesstruktur og er centreret omkring avlsgården og ligger fortsat så bygninger mv. ikke er synlige i det åbne land. Nordfeld Godslandskab er det mest velbevarede landskab på Møn.
Middel tilstand
Gammelsø Mose og Sillebroslukker kan fortsat erkendes som inddæmningslandskab, men de to store nord-/sydgående levende hegn i den østlige del Gammelsø Mose får den del af landskabet til at minde mere om herregårdslandskabet end om et inddæmningslandskab. Oplevelsen af det smalle uafgrænsede område bliver desuden påvirket af landskabet i 16 Det Midtmønske landbrugslandskab.
Særlig sårbare landskaber
Den oprindelige del af herregårdslandskabet bestående af skovene og de 11 store markrum, er sårbart over for alle ændringer. Byggeri og anlæg uden for den eksisterende bebyggelsesstruktur, samt byggeri der skiller sig ud fra det eksisterende landbrugsbyggeri i form, farve og udtryk. Etableringen af en enhver form for tekniske anlæg der ikke er direkte relateret til landbrug eller skovbrug vil være ude af trit med landskabet. Skovrejsning, etableringen af nye levende hegn vil ødelægge oplevelsen af det meget velbevaret herregårdslandskab, lige som nedlæggelsen af levende hegn vil påvirke oplevelsen af landskabet negativt.