Karakterstyrke
Karakteristiske områder
Hovedparten af området er udpeget som karakteristisk, da de kendetegnende landskabselementer står tydeligt selvom der også er sket en udvikling i landskabet.
Folde og marker ved Grumløse og motorvejens trafik i baggrunden.
Kontrasterende områder
Engelholm: I den nordlige del af området mod Næstved Kommune ved Tappernøje har landskabet en anden karakter med større marker og beplantningselementer, som skovbryn, gamle store vejtræer og markante levende hegn, der knytter sig til den sydlige del af godslandskabet om herregården Engelholm. Bygningskomplekset og hovedparten af jordtilliggendet ligger i Næstved Kommune.
Beldringe Gods: Ved Beldringe Gods og enkesædet Bellevue har landskabet herregårdskarakter med store marker, alléer og levende hegn. Selve godsets bygninger og den nærliggende Beldringe Kirke bidrager til oplevelsen.
Lundbygård og Risby: Området ved Lundbygård og ved Risby har en lukket karakter med skove og plantager. Mellem Lundbygård og Gl. Lundby er der juletræsplantage og ved Risby er der frugtplantage. Lundbygård giver med bygninger, park og allé desuden området herregårdspræg.
Juletræsplantning ved Lundbygård.
Området byder på spændende kulturlandskaber og gode udsigter fra det højtliggende platau. Store dele af landskabet er i god tilstand og forholdsvis uberørt af tekniske anlæg og landskabet. Øst for Snertinge ses en del gravhøje. Vandre- og ridestien ”Fjord til fjord”, der forbinder Avnø Fjord med Præstø Fjord, går igennem området.
Engelholm og oldtidsvejen: I den nordøstlige del af kommunen, ligger herregården Engelholm med bygninger i Næstved Kommune, og med dele af herregårdslandskabet i Vordingborg Kommune. Dels ligger syd for hovedbygningen skov og markområder med gamle træer og dels ligger øst for hovedbygningen Broskovvej med allé. Vejen fortsætter ind i Vordingborg Kommune og herfra er der adgang til oldtidsvejen, der er et fredet vejanlæg fra jernalder og middelalder. Oldtidsvejen udgøres en 70 meter brolagt strækning lavet af tætliggende flade sten, som danner forbindelse over et sumpet dalstrøg. Anlægget er lavet i henholdsvis oldtiden og middelalderen. Umiddelbart nord for oldtidsvejen ligger i Næstved Kommune et fredet system af hulveje i en skov.
Beldringe, Rones Banke og Skibinge Kirke: I området, der strækker sig fra Beldringe over Bellevue til Skibinge Kirke og videre ad Rones Banke, er der gode landskabelige oplevelser. I den vestlige ende knytter de sig til herregårdslandskabet ved Beldringe Gods bygninger og udsigten over dalen med Beldringe Kirke. Mod Bellevue går vejen skovnært og med gamle allétræer. Vest for Skibinge ligger frit i landskabet Skibinge Kirke, som ses over store afstande. Rones Banke er et bakket område, som vejen slynger sig igennem. På markerne mellem Ammendrup og Rones Banke ligger Rishøj, som er en jættestue fra bondestenalderen. På Ved gården Tvingebro står i haven en vildtbanesten, som indikerer at her gik grænsen for kongens sydsjællandske jagtområde i 1700-tallet. En anden af de tilbageværende vildtbanesten står ved Nysø ved Præstø.
Gravhøjen Rishøj.
Landskab ved Ugledige og Dyrlev: Ugledige landsby er en bevaringsværdig helhed og har en landskabelig smuk beliggenhed ned mod Ugledige Sø og med udsigt til Lekkende Skov. Nordvest for Ugledige forsætter skovområdet, og landskabet langs skovbrynet mellem Ugledige og Dyrlev er varieret og kuperet. Dyrlev har et relativt velbevaret landsbymiljø med gadekær.
Udby Kirke og omegn: Selvom hovedvej og motorvej går tæt forbi Udby er landskabet nord og syd for landsbyen oplevelsesrigt sammen med Udby kirke og præstegård, hvor Grundtvig er født og har virket. I præstegården kan besøges Grundtvigs Mindestuer og ved kirken er der en mindehøj, ”Grindebakken”, for Grundtvig. Landskabet er kuperet og der er kig til kirken både syd fra og nord fra.
Landskab i skovranden mellem Ugledige og Dyrlev.
Gl. Lundby og omegn: Landskabet syd for Gl. Lundby mod, og om, Grumløse har stadig velbevarede strukturer fra stjerneudskiftning og fra blokudskiftning ved Grumløse Overdrev. De oprindelige skove Risby Skov og Mollylund samt anlægget ved Lundbygårds hovedbygningen indgår også som oplevelsesrige elementer i området. Nordvest for Gl. Lundby ligger Lundby Torp højt i landskabet med flotte udsigter over landskabet og til Dybsø Fjord.
Udsigt fra Lundby Torp.
Ørslev Frage og stensætning: Syd for Ørslev falder terrænet ned mod Fragevej og de lavtliggende arealer mellem Fragevej og skoven Store Bjergemark. Her opleves varierende terræn og mose- og engarealer op til skovbrynet. ”Rynkebjergs Kirkegaard” er navnet på en langdysse, der ligger sydøst for Ørslev. Det hedder sig, at det oprindelig var bestemt at bygge Ørslev Kirke her, men hvad der byggedes om dagen, det ødelagde troldene om natten! Langdyssen er 34 meter lang, de fleste randsten er bevarede. Stenene indenfor randstenene har formodentlig dannet gravkister. På samme bakkeskråning ligger også en jættestue, med 6 bæresten og 1 dæksten. Jættestuen er restaureret.
God tilstand
Broskov, Engelholm og blokudskiftning: Landskabet fremstår i god tilstand uden forstyrrende tekniske anlæg. Blokudskiftningen øst for Bårse fremstår med de oprindelige markstørrelser delt af bevoksede diger og med de udflyttede gårde placeret på markfelterne. Markerne syd for skoven, hørende til Engelholm, fremstår ligeledes oprindeligt og på markerne øst for herregården, ved Broskovvej, ses også velbevarede levende hegn.
Beldringe, Bellevue og Rones Banke: Herregårdslandskabets kulturspor er tydelige i landskabet og området ved Ronesbanke og øst for Ammendrup/Allerslev rummer stadig naturtyper og mange af de beplantningsstrukturer, der ses tilbage på de historiske kort. Området er upåvirket af tekniske anlæg.
Vestligt område mellem Ørslev og Gl. Lundby: Området ligger syd for Gl. Lundby, lidt på afstand af motorvejen, og går ned til Snertinge og Over Vindinge i syd og Fæbyområdet mod øst. Her fremstår kulturlandskabet, med udstykningsstrukturer og beplantningselementer, relativt upåvirket af tidens udvikling.
Bølget landskab ved Snertinge, her er tilstanden god.
Middel tilstand
Stort set den øvrige del af området er i middel tilstand, hvor karaktergivende strukturer stadig kan ses, men i nogen grad er sløret af tekniske anlæg, byudvikling og tilplantning af landskabet.
Dårlig tilstand
Området nord for Røstofte ved TV2-antennen er i dårlig tilstand da både antennemasten og vindmøllegruppen ved Lekkende i naboområdet dominerer området, hvor der også er sket tilplantning op mod det nord for liggende skovbryn.
TV2-antenne set fra Røstofte.
Særlig sårbare landskaber
De udpegede arealer er sårbare for yderligere tilplantninger i landskabet samt for tekniske anlæg. Tilplantninger op mod eksisterende gamle skovbryn vil ødelægge oplevelsen af som oftest markante skovbryn, der er markeret med skovdiger. Tilplantninger og tekniske anlæg er generelt uønskede i de områder, der er udpeget som oplevelsesrige områder. Her vil nye elementer forstyrre den oplevelse af kulturhistoriske helheder, som kan være herregårdsmiljøer, landsbystrukturer og kirkeomgivelser. Landbrugslandskabets sparsomme naturarealer er sårbart for forandringer af enhver art. Landskabet er generelt også sårbart for dominerende og utilpasset bebyggelse - såvel i det åbne land som i værdifulde landsbymiljøer.