Karakterstyrke
Særlig karakteristiske områder
Nyord er særligt karakteristisk med et intakt landskab, hvor kyst, farvand, landsby og naboområdets strandenge udgør en helhed. Der er god visuel forbindelse til det omliggende vand, som på afgørende vis har formet livsomstændighederne for ølivet. Udviklingen har ikke udvisket den stærke karakter, som har kendetegnet landskabet siden 1800-tallet.
Karakteristiske områder
Området ved Sandvig og Kragevig fremstår som karakteristisk, hvor de strukturgivende landskabselementer og landsbyerne stadig fortæller en tydelig kulturhistorie. Ved Sandvig er næsten alle stjerneudskiftningens lodder er stadig adskilt af strukturgivende beplantede diger, og udover et større landbrug er der ikke tekniske anlæg i området. Kontakten til kysten er mere sporadisk end på Nyord.
Åbne vidder på Nyord – i baggrunden ses skovene ved Stensved med radarstationen.
Hele området opleves som uspoleret, med fravær af dominerende tekniske anlæg, fravær af dominerende infrastruktur og ingen støj. Hertil kommer muligheden for at opleve velbevarede kulturhistoriske træk og forbindelse til vandet, som mange steder fra giver nogle gode udsigter.
Særligt oplevelsesrig er hele Nyord og den del af området ved Sandvig Kragevig, hvor der er en god forbindelse til kysten.
Kystnære arealer ved Sandvig/Kragevig: Udsigter over kysten og kystnære enge giver store kvaliteter. Den stemningsfulde havn i Sandvig giver gode muligheder for at være på vandet hvad enten det er som lystfisker, sejler eller kajakroer. Ved havnen findes friluftsfaciliteter som shelter m.v. Vandreruten Sjællandsleden går igennem området. Området omkring Kragevig og kyststrækningen herfra og til Sandvig er fredet. Dels som en del af en større arealfredning, der skal sikre landskabet om Jungshoved Nor og ved kirken, dels som en arealfredning fra 1960’erne, som skulle hindre en mindre sommerhusudstykning på gården Skovlys jorde. Fredningsnævnet vurderede, at en sådan udstykning ville skæmme det uberørte kystareal og skæmme udsigten fra Jungshoved Kirke og Slotsbanke over mod Oremandsgårds skove.
Nyord: Naturen om Nyord er enestående og et af landets bedste fugleområder. Fra fugletårnet ved naturcentret er der vid udsigt over strandengene. Naturcentret rummer desuden faciliteter som sheltere, madpakkehus, sansehave med videre og tilbyder aktiviteter. På øens højeste punkt vidner det lille lodsudkigshus i udkanten af Nyord By om dengang nyordboerne levede af lodsvirksomhed og ledte skibene igennem de lavvandede farvande rundt om øen. Landsbyen fremstår med den struktur fra før udskiftningen og er meget stemningsfuld, hvilket også gælder havnen, som efter broens åbning i 1968 i stigende grad er blevet en lystbådehavn. Herfra sejler den nu restaurerede postbåd ”Røret” i sommermånederne mellem Nyord Havn, Stege, Jungshoved Kirkehavn, Stavreby Havn, Kalvehave Havn og Camping Mønsbroen. Øen er landskabsfredet i 1976.
Udsigt over kysten og til Nyord og Møn fra Kragevig.
God tilstand
Generelt er tilstanden god i området, som fremstår intakt og kun i lille grad påvirket af udvikling og forstyrrende elementer.
Middel tilstand
To mindre områder er i middel tilstand, da der her er sket mindre ændringer.
Området omkring Nyord Kirkegård: I det nordøstlige hjørne af øen er der er kommet en beplantning nordøst for kirkegården og langs vandet, hvor der før var åbent. I 1800-tallet og op i 1900-tallet var der vest for kirkegården to levende hegn, som nu er fjernet.
Sydlig del af Sandvig med markblok: Her er der er sløjfet et levende hegn, dige og markveje og der er kommet et større landbrug. Den deraf følgende øgede markstørrelse og de nutidige dimensioner i landbrugskomplekset fortæller en anden historie end resten af landskabet.
Særlig sårbare landskaber
Hele området er sårbart for tekniske anlæg og for skovtilplantning samt for fjernelse af de beplantningselementer og diger, der markerer udskiftningsmønstreret. På Nyord er markblokkenes nu individuelle dyrkning sårbart for en sammenlægning til en større markblok.
Yderligere bebyggelse uden for landsbyafgrænsninger vil sløre landskabets karakter også oplevet fra naboområder, hvorfra der er indkik til området. Indenfor landsbyafgrænsningerne er bebyggelsens udformning meget væsentlig for oplevelsen af landsbyerne.