Fritidshavne

MÅL FOR FRITIDSHAVNE

  • At udvikle og bevare et varieret net af lystbådehavne, med en tilstrækkelig kapacitet til Vordingborg Kommunes befolkning og gæstesejlere.
  • At lystbådehavne og fritidshavne udvikles med varierede friluftsaktiviteter for både borgere og turister.
  • At færgefarten mellem Bogø og Stubbekøbing videreudvikles som turistattraktion og som en afgørende forudsætning for videreudvikling af cykelturismen i kommunen.

Der skal sikres universel adgang til sikre, inkluderende og tilgængelige, grønne og offentlige rum, især for kvinder og børn, for ældre mennesker og for personer med handicap. Småfiskere skal gives adgang til havets ressourcer og markeder.

Kort 25.1

 

25.1
Forbedring af rammevilkår for eksisterende fritidshavne. Udvikling af aktiviteter for at tilgodese livet på fritidshavnene med respekt for internationale naturbeskyttelsesområder, besejlingsforhold, kystbeskyttelse m.v.

25.2
Udvikling af fritidshavne skal ske under hensyntagen til eksisterende kulturmiljø og det visuelle miljø omkring kysten.

25.3
Alle kommunale lystbådehavne forsynes med faciliteter svarende til deres størrelse og anvendelse. Det må tilstræbes, at der udlægges tilstrækkelig parkeringsplads ikke blot for bådejere, men også på offentlighedens adgang til havnene.

25.4
Det må tilstræbes, at der udlægges tilstrækkelige arealer på lystbådehavnene til vinteropbevaring af fritidsbådene.

25.5
Anvendelsen af anlæg på havnene skal søges samordnet, så der opnås færrest mulige anlæg med mindst mulig visuel indvirkning på kysten og med hensyntagen til det eksisterende kulturmiljø.

Lystbådehavne og de lidt mindre fritidshavne udgør sammen med kyststrækningerne en meget vigtig del af kommunens attraktion overfor borgere og besøgende til kommunen.

Havnene er en vigtig brik i udvikling af turismeerhvervet. Her er et stort potentiale for at udvikle havnearealerne med cafeer, overnatningsmuligheder, arbejdende værksteder, bådebyggeri, anlæg til de marine klubaktiviteter og f.eks. tilbud til lystfiskere. Med information om lokalområdets attraktioner kan der skabes et vigtigt omdrejningspunkt for adgang til grønne og offentlige rum for almindelige borgere og turister, men også for småfiskere, familier, ældre mennesker og for personer med handicaps.

Udvikling af havnene skal ske ved en individuel vurdering af den enkelte havns udviklingsmuligheder, så den enkelte havns potentiale udnyttes, og så de tilsammen kan tilbyde et varieret udbud af faciliteter til brugerne.

Ved udbygningsplaner skal der ved projekternes placering og ved deres omfang tages hensyn til bevarelse af natur og miljøværdier samt til kysternes benyttelse til andre rekreative formål. Udvidelse og etablering af havne kræver tilladelse fra Kystdirektoratet.

Tilladelser til mindre bådebroer samt badebroer søges som enkelttilladelser i henhold til bekendtgørelse om bade- og bådebroer. I naturbeskyttelsesområder vil der kun undtagelsesvis kunne meddeles tilladelse til anlæg for småbåde. Der kan herudover fastsættes begrænsninger i sejladsen i visse farvandsområder af hensyn til fuglelivet.

Havnen ved Gl. Kalvehave

BOGØ-STUBBEKØBING OVERFARTEN

Bogø–Stubbekøbing overfarten er en vigtig del af den internationale cykelrute mellem Tyskland, Danmark og Sverige. Overfarten har stor turistmæssig betydning for både Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland.

Ruten ejes i fællesskab af Vordingborg og Guldborgsund Kommuner. Vordingborg Kommune har rederiforpligtelsen på overfarten, og driften varetages af Vordingborg Kommune. Ruten drives med færgen Ida, der er hjemmehørende på Bogø. Vordingborg Kommune og Guldborgsund Kommune har igangsat et udviklingsprojekt og en renovering af færgen Ida. Ruten drives i nært samarbejde med foreningen Idas Venner.