Elforsyning

MÅL FOR ELFORSYNING

  • Der skal planlægges for en optimal udnyttelse af de lokale energiressourcer. De lokale energiressourcers anvendelse skal vurderes ud fra økonomiske, energimæssige samt natur- og miljømæssige forhold.
  • Kommunen vil bidrage til at reducere CO2-udledningen fra elproduktionen og opvarmning ved planlægning for energianlæg, så de lokale forbrug dækkes og der bidrages til den nationale omstilling til vedvarende energi.

Produktionen af vedvarende energi skal bidrage til det nationale energimix, således gennem anvendelse af forskellige produktionsformer. Det samlede energiforbrug i el- og varmesektoren skal dækkes af vedvarende energi.

Kort 32.1

FORSYNINGSNETTET

32.1
Eksisterende 132 kV højspændingsanlæg samt 400 kV Kontek-forbindelse fremgår af kort 32.1. Høje objekter (vindmøller, antenner o.lign) skal placeres med objektet højde fra respektafstanden langs luftledningsanlæg. Høje objekter bør ikke placeres nærmere end 50 meter fra respektafstanden til jordkabler.

PLACERING AF ENERGIANLÆG (SOLCELLER, VINDMØLLER O.LIGN.)

32.2
Større samlede energianlæg skal placeres under hensyntagen til landskabelige og kulturhistoriske interesser. Udpegning af nye områder skal ske gennem udarbejdelse af tillæg til kommuneplanen og lokalplanlægning med tilhørende miljøvurdering, som skal fastlægge konkrete retningslinjer om størrelse, udseende samt placering for det konkrete projekt.

32.3
Af hensyn til varetagelsen af natur- og landskabsinteresserne kan der nor­malt ikke planlægges for større samlede energianlæg i områder udpeget som Grønt Danmarkskort, områder med landskabelig værdi eller kystnærhedszonen medmindre der foreligger en planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse herfor.

32.4
Af hensyn til varetagelsen af natur- og landskabsinteresserne kan der ikke planlægges områder til større samlede energianlæg i internationale naturbeskyttelsesområder, naturbe­skyttelsesområder, fredede områder, større sammenhængende landskaber, inden for strand- og fortidsmindebeskyttelseslinje samt arealer disponeret til fremtidig byudvikling.

32.5
Ved placering på lavbundsarealer skal det sikres, at arealet fortsat kan sættes under vand.

SOLCELLER

32.6
Større solcelleanlæg må kun placeres i følgende 6 udpegede områder:
T 01.02 Køng Mose

  • Opstillingen skal tage hensyn til naturbeskyttede arealer, potentielle økologiske forbindelse og å- beskyttelseslinjen.
  • Da områder er udpeget lavbundsområde må opstillingen ikke hindre en reetablering af vådområder til kote 0 DVR90 - anlægget skal kunne tåle vand i kote 0,25 DVR90.

T 01.03 Udby

  • Opstillingen skal tage hensyn til naturbeskyttede arealer.

T 05.02 Barmosen

  • Opstillingen skal tage hensyn til naturbeskyttede arealer, udpegningen af potentielle økologiske forbindelse og å- beskyttelseslinjen.
    Da områder er udpeget lavbundsområde må opstillingen ikke hindre en reetablering af vådområder til kote 0,75 DVR90 - anlægget skal kunne tåle vand i kote 1 DVR90. Højspændingsanlæg og respektafstande til disse i området skal respekteres.

T 06.03 Ørslev

  • Opstillingen skal tage hensyn til boringsnære beskyttelsesområde, vejbyggelinje og naturbeskyttede arealer. Naturgasledninger og respektafstande til disse i området skal respekteres.

T 07.02 Høvdingsgård

  • Opstillingen skal tage hensyn til landskabet omkring fortidsminder.

VINDMØLLER

32.7
Ved planlægning for nye områder skal det sikres, at vindmøller placeres med en afstand på min.:

- totalhøjden fra overordnede veje (Inden for 1,7 x totalhøjden skal der tages højde for visuelle sigtelinjer i forhold til trafikafviklingen på statsveje)

- totalhøjden +10 meter fra jernbaner

- totalhøjden fra overordnede naturgasledninger (inden for 2 x totalhøjden skal Energinet inddrages i planlægningen)

- totalhøjden + respektafstanden fra højspændings-ledninger

- 50 meter fra respektafstanden til Energinet.dk’s jordkabelanlæg

- 200 meter fra radiokæde sigtelinjer

- 4 x totalhøjden til nabobeboelser

32.8
Gennem planlægningen skal det sikres at nabobeboelser ikke påføres skyggekast i mere end 10 timer om året, beregnet som reel skyggetid.

32.9
Vindmøllerne i en gruppe skal være ens med hensyn til størrelse, udseende, farve, materialevalg, omløbsretning og omdrejningstal. Vindmøller­ne opstilles i et let-opfatteligt geometrisk mønster med samme indbyr­des afstand og sådan, at møllernes nav skal ligge på linje (vandret), så vindmøllerne afspejler de overordnede linjer i terrænet.

32.10
Vindmøller skal være trebladet og tårn, hus og vinger skal fremstå i samme lysegrå ikke-reflekterende overflade med glans på maksimalt 30. Bortset fra et mindre firmalogo på huset, må der ikke være reklamer på vindmøllerne. Ved totalhøjde på over 100 m skal vindmøllerne lysafmærkes i henhold til Statens Luftfartsvæsens Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller BL 3-11 eller senere udgaver. Anden belysning af vindmøllerne er ikke tilladt.

RETNINGSLINJE, DER KUN GÆLDER FOR SMÅ VINDMØLLER:

32.11
Små vindmøller under 25 meter (husstandsmøller, minivindmøller m.v.) tillades opstillet ud fra en konkret vurdering. Små møller skal opstilles i umiddelbar tilknytning til ejendommens eksisterende bebyggelse (maksimalt 30 meter fra). Der skal være mindst 100 meter til nærmeste nabo.

PLANLÆGNING AF DEN FREMTIDIGE ENERGIFORSYNING

Vordingborg Kommune har forpligtiget sig til at reducere CO2-udslippet med mere end 70% inden 2030 i kommunen som geografisk enhed. Vejen til 70% reduktion fastlægges i Vordingborg Kommunes klimaplan i regi af DK2020.

Den langsigtede mål for kommunens energiforsyning er, at der skal ske en reduktion af energiforbruget og en øget selvforsyningsgrad bl.a. gennem en større anvendelse af vedvarende energikilder og biomasse. Produktion gennem vedvarende energi skal dække det samlede energiforbrug i Vordingborg Kommune inden 2030.

FORSYNINGSNETTET

Energinet.dk er ansvarlig for el-systemet i Østdanmark. Selskabet planlægger vedligeholdelse og udbygning af elnettet i samarbejde med netselskaberne. Tilstanden af 132 kV luftledningerne er præget af den relative høje alder, hvorfor der sker en løbende vedligeholdelse. Nye 132 og 150 kV forbindelser etableres som kabler i jorden og det eksisterende 132 og 150 kV net kabellægges løbende.

Udbygningstakten vil være afhængig af beslutninger om kraftværks-, solcelle- og vindmølleparkudbygningen samt det fremtidige behov for forstærkning af elforsyningen. Det er kommunens holdning, at det vil være uheldigt, hvis udbygningen medfører nye store luftledninger.

El-transmissionsanlæg og høje objekter skal adskilles, så der ikke kan opstå fare eller ske skade for personer og el-anlæg eller true forsyningssikkerheden. Høje objekter (antenner, vindmøller, lysmaster o.lign.) nær Energinets luftledningsanlæg, bør derfor som minimum placeres i en afstand på objektets fulde totalhøjde fra respektafstanden langs luftledningsanlægget i hht. ”Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg”.

Høje elektrisk ledende objekter nær Energinets jordkabelanlæg, bør ikke placeres nærmere end 50 m fra respektafstanden til jordkabler, uden foranstaltninger for beskyttelse mod spændingsstigning i jorden. Ovennævnte anbefalede sikkerhedsafstand skal bl.a. sikre, at placering af høje elektrisk ledende objekter ikke påfører Energinets jordkabelanlæg skader ved lynnedslag.

Ved planlægning nær højspændingsanlæg skal der være opmærksomhed på magnetfelter. Nye boliger og institutioner, hvor børn opholder sig, bør ikke opføres tæt på eksisterende højspændingsanlæg. Begrebet ”tæt på” kan ikke defineres generelt, men skal vurderes ud fra et forsigtighedsprincip efter ”Vejledning i forvaltning af forsigtighedsprincippet ved miljøscreening, planlægning og byggesagsbehandling”.

SOLCELLEANLÆG

Der er planlagt for 6 placeringer af solcelleanlæg, det ene blev realiseret i 2014, mens de øvrige forventes realiseret i planperioden. Såfremt der skal udlægges nye solcelleanlæg, skal det ske ud fra en samlet planlægning og prioritering af placeringer, hvor de overordnede placeringshensyn i §32.2-32.5 iagttages.

VINDMØLLER

Med planen udgår de tidligere udpegede vindmølleområder (Gl. Lundby og Køng Mose). Såfremt der skal planlægges for nye vindmøller, skal det ske ud fra de overordnede placeringshensyn i §32.2-32.5, samt 32.7-32.11.

Vindmøllers visuelle påvirkning af omgivelserne afhænger af en lang række parametre, herunder bl.a. landskabets skala og karakter, naturindholdet samt øvrige eksisterende elementer i landskabet, der tilsammen indgår i en vurdering af landskabets egnethed til store vindmøller. Ifølge vindmøllecirkulæret skal vindmøller fortrinsvis opstilles i grupper i et i forhold til landskabet let opfatteligt geometrisk mønster. Staten anbefaler, at vindmøllerklynger på op til 5 møller sættes i en lige linje, men grupper på mere end 5 møller bør sættes i en lige eller buet linje.

Af hensyn til den optimale udnyttelse af vindenergien anbefales det, at den indbyrdes afstand mellem møllerne er 3-4 gange rotordiameter. Denne afstand skal sikre at vindmøllerne ikke skaber læ eller turbulens for hinanden samtidig med, at vindmøllegruppen fremstår som en klart sammenhængende enhed.

Støj
Ifølge bekendtgørelsen om støj fra vindmøller må støjen uden for naboens hus i landzone ikke være over 44 dB ved en vindhastighed på 8 m/s. I støjfølsomme områder dvs. områder, der i kommuneplanen er udlagt til bolig-, institutions-, sommerhus-, eller kolonihaveformål eller som rekreative arealer, er samme støjgrænse 39 dB. For lavfrekvent støj er grænsen 20 dB som indendørs støjniveau. Kommunen fører tilsyn med at støjgrænsen overholdes.

Med hensyn til opfyldelse af støjkrav jf. støjbekendtgørelsen vedrørende vindmøller, kan dette først beregnes i forbindelse med et konkret projekt, når man kender vindmølletype, nøjagtig placering mv.Uanset ovennævnte støjkrav kan en enkelt ejer godt, hvis han/hun selv ønsker det ”tåle” støj over grænseværdien, når blot andre naboers støjgrænse overholdes.

Skygge
Gener fra skyggekast kan opstå i blæsevejr med solskin, hvor der opstår glimt, når vingen i et kort øjeblik skygger for lyset. Især i de tidligere morgentimer og sene aftentimer, vil naboer (vest og øst for vindmøllerne) kunne blive påvirket at skyggekast, når skyggen er længere end afstandskravene. Ved planlægningen af vindmøllernes placering skal der tages hensyn til, at skyggepåvirkningen bliver begrænset. Vurderingen af det forventede antal timers skyggekast er en del af VVM-redegørelsen.Det skal sikres at vindmøller ikke påfører nabobeboelser skyggekast i mere end 10 timer om året. Alternativt kan der stilles krav om afværgeforanstaltninger fx at ejer pålægges at standse vindmøllens drift i kritiske perioder.

SMÅ MØLLER

Ved små møller forstås møller med en højde på maksimalt 25 meter. Små møller kan afhængig af typen benævnes husstandsmøller, minivindmøller, mikrovindmøller m.v.

Små møller er kun omfattet af retningslinjerne 32.11 i denne kommuneplan.

Små møller kan opføres i tilknytning til fritliggende ejendomme i det åbne land, og deres primære funktion er at levere energi til ejendommens eget forbrug.

Minimøller vil stå i nær tilknytning til eller direkte monteret på bygningerne. Sådanne møller vil kunne tillades opstillet i landzone, hvis de er typegodkendte og ikke påfører støjgener ved nabobeboelser.

Opstilling af små møller forudsætter en landzonetilladelse jævnfør planlovens § 35. Kommunen vil ved ansøgningerne hver gang vurdere, om møllerne kan opstilles uden visuel konflikt med store vindmøller og med landskabsoplevelsen. Af hensyn til naturinteresserne vil der normalt ikke gives tilladelse til opstilling af husstandsvindmøller i internationale naturbeskyttelsesområder, områder omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 og naturbeskyttelsesområder. Ligeledes kan der heller ikke forventes tilladelse til opstilling indenfor strandbeskyttelseslinjen.