Hoteller

MÅL FOR HOTELLER

  • Vordingborg Kommune vil arbejde for etablering af faciliteter til understøttelse af turismeerhvervet herunder faciliteter til konferencer, kurser og lignende større arrangementer.
  • Ud fra en målsætning om udvikling i mindre byer og landdistrikter, åbnes der muligheder for indpasning af mindre hoteller i eksisterende bebyggelse og i byområder samt mulighed for mindre udvidelse af hoteller i forbindelse med eksisterende turisme aktiviteter.

Turismeerhvervet udgør en stor del af Vordingborg Kommunes udviklingsgrundlag for arbejdspladser, og det skal fortsat understøttes blandt andet ved at støtte iværksætteri, kreativitet og innovation til hjælp for at fremme udvikling af mikro-, små- og mellemstore virksomheder. Der skal fortsat arbejdes for at sikre lokale arbejdspladser samt at fremme lokale kultur og produkter.

Forbindelser mellem by, opland og landdistrikter skal understøttes og der skal arbejdes for bevaring af kultur- og naturarv. Der skal arbejdes for at sikre inkluderende og tilgængelige grønne og offentlige rum for alle, samt tiltag der bidrager til understøttelse og bevarelse af kommunens natur- og kulturarv.

23.1
Byhoteller betragtes som en del af den private service. De skal placeres i byzone under hensyn til centerstrukturen. Byhoteller betragtes som hotelvirksomheder kun med værelser, varieret udlejningsperiode og højt serviceniveau. Feriehoteller betragtes som virksomheder helt eller delvist bestående af lejligheder og fortrinsvis udlejning på ugebasis.

23.2
Mindre feriehoteller, kroer og lignende kan placeres i centerbyerne eller i sommerhusområderne. Det forudsætter, at hotellerne indpasses gennem en lokalplanlægning, der bl.a. sikrer, at placeringen ikke medfører gener for omkringliggende beboelse, og at offentlighedens muligheder for adgang til og ophold ved kystområderne ikke forringes, ligesom der skal tages hensyn til naturinteresserne.

23.3
Placering af feriehoteller i byzone kan ske på Stege Sukkerfabrik, sygehuset i Stege og i Vordingborg by i Sydhavnen, ved stationen og ved TV2Øst.

23.4
Eksisterende feriehoteller, hoteller, kroer og lignende kan tillades udvidet/suppleret i begrænset omfang – I landzonen kan udvidelserne ske ved brug af eksisterende bebyggelse eller ved enkelte mindre glampingenheder i tilknytning til virksomheden. Ændringerne forudsætter som udgangspunkt landzonetilladelse hvor de generelle hensyn ved landzonebestemmelserne skal vurderes. Der kan ikke tillades nye større hoteller i landzonen.

23.5
Ligeledes kan der gives tilladelse til indretning af hotelvirksomhed m.v. på op til 10 lejligheder/værelser i overflødiggjorte bygninger i landsbyer og i det åbne land. I særligt velegnede bygninger kan der gives tilladelse til op til 60 sengepladser fordelt på maksimalt 25 værelser, når det lokaliseres hvor det understøtter andre turistfremmende aktiviteter. Lokalisering af hotel- og kursusvirksomhed i landzone forudsætter, at det ikke strider mod natur- og kulturhistoriske interesser og skal altid ske under hensyntagen til landskabs-, nabo-, trafik- og miljømæssige forhold.

23.6
I forbindelse med etablering af besøgscenter i Hårbølle ved tidligere Daneflint kan der etableres ferielejligheder eller hotel i henhold til kommuneplanens rammeområde R12.02.

23.7
Feriehoteller skal opføres med en maksimal størrelse på normalt 200 ferieboligenheder (værelser/lejligheder). I købstæderne kan der dog tillades op til 350 ferieboligenheder.

På Sukkerfabrikken Møn kan der tillades op til 500 ferieboligenheder. Bebyggelsestæthed skal tilpasses de lokale forhold.

23.8
For områder, der er udlagt til feriehoteller eller feriecentre, skal anvendelsen fastlægges udelukkende til hoteldrift eller lignende virksomhed. Virksomhederne skal drives efter lov om hotel- og restaurationsvirksomhed.

23.9
Dog kan der for hoteller i byzone tillades en funktionsopdeling på feriehoteller/feriecentre, således at værelseskapaciteten helt eller delvis kan omdannes til timeshare og/eller til almennyttige ferieboliger eller udstykkes til ferielejligheder.

23.10
For at sikre et varieret net af billige overnatningsmuligheder, hvori der også indgår muligheder for ikke bilister, kan der indrettes vandrerhjem i nødvendigt omfang. De bør placeres ved bysamfund eller ved større ferieområder, med et udbud af turistfaciliteter og med kollektive trafikforbindelser. Enkelte mindre vandrehjem kan være tilknyttet udflugtsområder, under hensyntagen til øvrige interesser der skal varetages med planloven.

Eksisterende større hoteller suppleres af en række overnatningssteder i form af kroer og pensionater o.lign.. Der sker en løbende udvikling af hotelkapacitet i kommunen, hvilket ønskes understøttet gennem mulighederne i retningslinjerne og de udlagte rammer til overnatningsformål. Retningslinjerne sikrer endvidere mindre udvidelsesmuligheder for eksisterende virksomheder samt visse udviklingsmuligheder i landdistrikterne.

Hotel Frederiksminde Præstø

MØNS KLINT RESORT & HUNOSØGÅRD
Møns Klint Resort kan udvikles nord for Klintevejen i henhold til kommuneplanen rammebestemmelse, hvor arealet er udlagt til erhvervsformål, vandrehjem, hotel- og restaurationsformål.

HOTEL ELLER FERIELEJLIGHEDER I HÅRBØLLE

I forbindelse med udviklingen af et mindre besøgscenter i Hårbølle, hvor Daneflint nu har afviklet deres aktiviteter, videreføres tidligere kommuneplanramme for at etablere ferielejligheder eller hotel i den eksisterende bygningsmase. I den kommende lokalplanlægning skal mulighederne nærmere defineres og der skal ske hensyntagen til kulturarv og naturbeskyttelsesinteresser. Lokalplanlægningen bør åbne mulighed for en genanvendelse af de bevaringsværdige industribygninger og sikre offentlighedens adgang til området og kysten.

NYE HOTELLER I KØBSTÆDERNE

Med denne kommuneplan videreføres mulighed for at supplere Vordingborg med et byhotel. I Helhedsplan for Vordingborg By peges der på 3 mulige placeringer på Sydhavnen, ved stationen eller ved TV2Øst. Der er lokalplanlagt for et hotel på Sydhavnen, mens placeringen ved stationen og TV2Øst forudsætter nærmere planlægning.

I byomdannelsesområdet Stege Sukkerfabrik kan der etableres feriehotel bestående helt eller delvis af ferielejligheder – beliggenheden er fastlagt med ramme C15.10 og C15.14. Hotellet ønskes etableret i tilknytning til et nyt vandoplevelsescenter og Sukkerfabrikkens kulturaktiviteter. Lokalplanlægning skal sikre en god indpasning i den kulturhistoriske helhed samt gode adgangsmuligheder til kyst og nærliggende rekreative arealer.

FERIELEJLIGHEDER I LANDZONE

Naturstyrelsen vurderer, at udstykning i ejerlejligheder uden pålæg af drift af feriecenteret/hotellet under lov om hotel og restaurationsvirksomhed betyder reelt udlæg af nyt sommerhusområde i landzone. Et sådant udlæg er ikke muligt i henhold til planloven.

BED & BREAKFAST

Bed & Breakfast er en betydelig overnatningsform i kommunen. I kommunens administration af ansøgninger vil reguleringen ske ud fra relevante retningslinjer blandt andet inden for tema om ”Strategisk Landsbyplanlægning” og ”Det åbne land”, men også retningslinje 23.4 og 23.5 i temaet ”Hoteller” er relevant, hvor mulighederne for at etablere op til 10 ferielejligheder eller 20 sengepladser fremgår. Bed & Breakfast etableres ofte i landzone, hvor kommunens landzonepraksis vil ligge til grund for sagsbehandlingen.