Vandløb

MÅL FOR VANDLØB

I Vordingborg Kommune skal:

  • Det hindres at vandløbenes tilstand forringes og der skal arbejdes for at alle vandløb har en miljømæssig god tilstand.
  • Vandløb kunne aflede vand under hensyntagen til de miljømæssige målsætninger og gældende miljøkrav.
  • Vandløb være vigtige landskabselementer, der rummer et naturligt og alsidigt plante- og dyreliv.
  • Sikre og forbedre faunaens frie bevægelse i vandløbene
  • De målsatte vandløb som minimum kunne leve op til de til enhver tid gældende miljøkrav.
  • Vandløb indgår som vigtige dele af et sammenhængende kommunalt netværk af naturområder.
  • Beskytte vandløbene for de øgede regnvandsbelastninger fra overfladeafstrømning.

De målsatte vandløb beskyttes og tilstanden forbedres således, at de kan opnå god økologisk og kemisk tilstand inden udgangen af 2027.

Vandløbene indgår i et sammenhængende kommunalt grønt netværk af naturområder og skal være med til at fremme biodiversiteten.

Kort 55.1

55.1
Kommunen skal følge retningslinjerne i Statens vandområdeplaner

I vandløbsloven omfatter betegnelsen vandløb alle vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. I kommuneplanen omfatter dette afsnit ikke søer, damme og andre lignende indvande. Disse beskrives under temaet Søer. Nogle vandløb er også beskyttet efter Naturbeskyttelseslovens §3 – disse vandløb er udpeget i 1992.

VANDLØBENE I VORDINGBORG KOMMUNE

Vandløbene i Vordingborg Kommune er meget forskellige. De varierer fra små bække til større åer og afvandingskanaler. De naturgivne forhold i kommunen er ligeledes meget diverse fra Møns Klint til de store afvandende områder ved Køng.

HVORDAN NÅS MÅLSÆTNINGERNE

Organismerne i vandløbene, der karakteriserer god økologisk tilstand, har overordnet set tre basiskrav for at kunne overleve: God vandkvalitet, gode fysiske forhold og stabil vandføring. Se figur.

VANDKVALITET
Beskriver vandets kemiske sammensætning. Herunder spiller iltindholdet i vandet en af de vigtigste roller for dyrelivet. Iltindholdet påvirkes især negativt af organisk stof fra spildevand og jordbrugsdrift.

De fysiske forhold beskriver udseende og variationen i vandløbet herunder faldforhold og plantesammensætningen. Varierende bredde og dybde, sten og grus i forskellige størrelser samt en god variation i vandplanternes sammensætning er med til at danne gode fysiske forhold.

VANDFØRINGEN
Beskriver mængden af vand som løber i vandløbet. I vandløbene er vandføringen meget svingende pga. den naturlige årstidsvariation men ligeledes påvirket af, at flere og flere arealer befæstes samt systematisk dræning af marker.

KLIMA

Generelt for vandmiljøet se temaet Vandmiljø

Ved at indtænke de forventede klimaforandringer i restaureringsarbejder, ved at indarbejde vandparkering og forsinkelse i baglandet så de store nedbørsudsving mindskes – vil oversvømmelser kunne begrænses. Der vil kunne opnås og bibeholdes god økologisk tilstand i vandløbene i fremtiden.

VEDLIGEHOLDELSE

Som led i opfyldelse af vandløbenes målsætninger går vedligeholdelsen mod mere skånsom og intelligent grødeskæring. Herunder manuel grødeskæring målrettet mod de mest problemfyldte arter, plantning af skyggende træer mv. Dette for at sikre mere stabil afvanding og et mere stabilt miljø for vandløbets flora og fauna. For offentlige vandløb er der fastlagt et vedligeholdelsesregulativ, hvori disse forhold er beskrevet.

OPSAMLING

Samlet set arbejder Vordingborg kommune for sunde vandløb, dvs. vandløb som kan afvande under hensyntagen til god vandkvalitet, vand nok, gode fysiske forhold, gode naturlige bestande af fisk, fauna og planter, elementer som flere er krav i vandområdeplanerne.

Der arbejdes derfor over en bred front omhandlende forbedret spildevandsrensning, skånsom vandløbsvedligeholdelse, vandløbsrestaurering, vandparkering via regnvandssøer og vådområder.